Welcome to Blaes Design
ProjectsProcessTeamHistoryAwards

Featured Addition

Old Westbury Lane,
Webster Groves





Second Floor Addition &
Rear Addition:

270 Square Feet &
695 Square Feet
Price Range:
More than $100,000
Architect:
Michael Blaes, AIA
Construction:
M.D. Wilson, Inc.


   The owners of this 1920’s Tudor Revival residence on Old Westbury Lane needed to improve the function of the home for their growing family. To accomplish this goal, the project was divided into two phases.

    This first phase focused on converting a small second floor bedroom and walk out porch into a practical bedroom and bathroom suite. The new bedroom was built over an existing garage. It incorporated three existing closets and added a new closet. A new bathroom complete with vanity, lavatory, and large shower was built in the existing bedroom space.

    Several steps were taken to blend the new addition and the existing home on the exterior. First, the materials matched the original house. These included brick, cedar siding cut in a wave pattern, and slate roof. New windows align directly above first floor windows and have similar divided lite patterns as the existing house. The horizontal soldier brick band was continued around the addition. Dormers match the original house style. Finally, the story and a half roof line was continued through the addition. Phase one successfully added the modern function of a children or guest suite while retaining the Tudor Revival Architecture of this historic home.




Second Floor Plans


Front Elevation Before


Front Elevation After

    Improving the modern function of the first floor was the focus of phase two. Similar to many modern families, the side and garage entry was used more frequently than the front door. A new Mud / Laundry Room met the family’s needs with additional storage space in cubbies, the convenience of a first floor washer and dryer, and additional food storage with a deep freezer.

    The family could enter the existing kitchen from the Garage, Dining Room, Breakfast Room, and back yard. This high level of circulation through the Kitchen work space was detrimental. A new circulation path was created along the West wall. This allowed family members and guests to travel from the Dining Room or Mud Room to the new Family Room without disturbing the work space. Closing the existing entrance from Garage to the Kitchen increased cabinet space. The peninsula with sink and bar stool seating provided an option for people in the Kitchen and Family Room to interact while providing a partial visual barrier between the spaces.




First Floor Plans


Rear Elevation Before


Rear Elevation After

    A new Family Room solved several functional issues. Windows on all three walls provide views of the back yard which were not available before. French doors allow direct access to the existing concrete patio used frequently by the family. A new masonry fireplace and television area combine the function of the existing Living Room and Television Rooms into one family space directly adjacent to the Kitchen.

    Materials, massing, and details of the rear first floor addition were influenced by the residence’s Tudor Revival style. Modern function and historic details coalesced into an addition that meets a family’s needs and compliments the existing home.

Home Terms of Use Site Index

BlaesDesign.com © 2006-2016 Michael E. Blaes. All rights reserved.